Kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi…
Johannes Fritz, Avusturyalı bir biyolog…
Oksijen gazetesinde okuduğum New York Times kaynaklı bir haber sayesinde haberdar olduğum biyoloğun yaptıkları gerçekten muhteşem! Habere göre nesli tükenme tehlikesindeki kelaynaklar Eylül sonunda göç etmeleri gerekirken küresel ısınma sebebiyle Ekim sonunda göçe başlıyorlar ve dahası Alp dağları üzerinde donarak ölüyorlar. Bunu fark eden Johannes Fritz, kelaynakların nesillerini devam ettirebilmek için bir yöntem geliştirmiş: Önce onları kendisine alıştırıp, yavruyken besliyor, güvenlerini sağlıyor ve sonra ultralight hava aracı ile onlara öncülük edip göç ettiriyormuş. Bunu yaparken de onları Alpleri geçmeden göç edebilecekleri yeni bir rota üzerinden götürüyormuş. Fritz ve kelaynaklar birlikte ilk göçlerini 2014 yılında gerçekleştirmiş. Bugüne kadar Avusturya’dan İtalya’ya 15 göç yapmışlar…
Toplam 277 kuş…
Göç eden “eğitimli” kuşlar, yavrularına yeni göç yollarını öğretiyormuş… Buraya kadar büyük bir şaşkınlık, umut ve heyecanla okuduğum haberin devamı da var; Fritz uçamayan kelaynakları da otobüsle taşıyormuş…
Göç yolları değiştiği için otobüsle göç eden bir grup kelaynak… Kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi!
Yuvam Dünya Derneği’nin ülkemizde gerçekleştirdiği İklim Krizi Algı Araştırması 2023 Raporu’na göre hava kirliliği, afetlerin ve olağandışı mevsim olaylarının artması, iklim değişikliği ile en çok ilişkilendirilen üç doğa olayı olarak yer alıyor.
Geçtiğimiz yıllardan farklı olarak bu yıl yapılan araştırma kapsamına iklim krizinin sağlığımıza olan etkisi de alındı. Sonuçlara göre toplumun yarısından fazlası gıda ve beslenme sorunlarının yaygınlaşması, solunum yolu ve kalp damar hastalıklarının artması, su ve taşıyıcı hayvanlar aracılığıyla bulaşan enfeksiyonların çoğalması gibi durumları iklim değişikliğine bağlıyor. Bana göre raporun en can alıcı noktası, ciddi bir kesimin basit önlemler ya da küçük değişiklikler ile iklim krizinin etkilerinin önlenebileceğine inanıyor oluşu. Ancak “Sorumluluk almalı mısınız?” sorusunu “Evet” olarak cevaplayan katılımcıların “O halde krizin etkilerini azaltmak için günlük hayatınızda şu değişiklikleri yapabilir misiniz?” sorusu karşısında çekimser kalışı bu değişiklikleri başkalarından beklediğimizi gösteriyor. Oysa başkalarından beklemek yerine yediklerimizi seçerken dikkat edip mevsiminde tüketerek, geri dönüşüm ürünlerini hayatımıza dahil ederek, çevreci ve etik değerleri gözeterek üretim yapan markalara destek vererek ve bence en önemlisi tükettiğimiz enerji ve su gibi kaynakların kullanımında hassasiyetimizi arttırarak çevreye bıraktığımız karbon ayak izlerimizi minimuma indirip, iklim krizinin etkilerini pekâlâ azaltmaya katkı sağlayabiliriz.
Orman yangınları, heyelanlar, sel felaketleri ve kuraklık… Uzağa gitmemize gerek yok, iklim krizi kapımızdan içeri girmiş durumda.
Bizler, sağlık profesyonellerinin yanında olmak için değerli kurucumuz ve Yönetim Kurulu Başkanımız Abdurrahman Şengel’in öncülüğünde 40 yıl önce başladığımız yolculuğumuzda geçmişten elde ettiğimiz başarılarla gurur duyarken geleceğe güvenle ilerlemek için bugüne bakmayı ihmal etmiyoruz.
40. yaşımızı kutladığımız bu özel sayıda emekleri için değerli çalışma arkadaşlarım ve iş ortaklarımıza, seçimleriyle bizleri yönlendiren kıymetli sağlık profesyonellerine teşekkürü borç biliyor; tüm canlıların yaşam alanına saygı duyarak yaşayacağımız, sürdürülebilir, temiz ve adil bir dünya için hepimizi gerekli önlemleri almaya davet ediyorum.
Seçimlerimizle geleceği şekillendireceğimiz nice yıllara!
Z. Lale Özpekel Beşevli
Gentek Medikal Genel Müdürü
Okumak için tıklayın